It’s My Thing

Jag älskar att åka kana genom musikhistorien. Det är något jag lärt mig via hiphopen som alltid varit en outsinlig källa till nya vägar bakåt och djupare in.

Häromdagen snubblade jag över en ny låt med Raekwon. Det är långtifrån alltid jag orkar lyssna på enstaka låtar med någon av Wu-kamraterna, men titeln gjorde det omöjligt att låta bli: It’s My Thing.

Och visst byggde den delvis på en bit ur älskade Marva Whitneys hit med samma namn. Letade hastigt på YouTube och hittade ett fint TV-framträdande.

Marvas låt är som du säkert vet ett slags svar på eller förlängning av Isley Brothers attack på Motown-bossen Berry Gordy, It’s Your Thing. Hittade en TV-version av den också. Kolla rockarna! Fantastiska.

James Brown, som låg bakom Marva Whitneys låt, gjorde så klart en egen tolkning av temat. Den kallade han på sedvanligt blygsamt manér för My Thang.

Många år senare plockade Salt n Pepa upp Isleys-groovet igen och gjorde om det till Shake Your Thang. Och det gjorde man ju gärna.

Och även om det inte var den mest framträdande samplingen använde faktiskt Kanye West också en liten bit It’s Your Thing till sin låt Power.

Efter lite googling visade det sig att Kanye plockat upp ett trumbreak ur en instrumental version av It’s Your Thing signerad Cold Grits. Den hade jag faktiskt aldrig hört förut.

Och på tal om coverversioner vill jag gärna nämna The Supremes och The Four Tops länge bortglömda duettversion. De spelade in den 1971, antar att den var tänkt till The Magnificent 7. Hur som helst en fin bit som får avsluta det här ljudvarvet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.