Neneh Cherry – one hit wonder?

Förlåt, men jag kan inte släppa det. För ett par veckor sedan publicerade magasinet Fokus en artikel om Neneh Cherry. Jag kom inte längre än till tredje stycket innan jag började spotta, fräsa och sparka bakut.

Men hur mycket hon än vill slå sig fri från det förflutna är chansen att hon lyckas liten. Neneh Cherry är något så motsägelsefullt som ett 25 år gammalt one hit wonder med ett inflytande på samtida popkultur som ja, saknar motsvarighet.
– Annah Björk, Fokus

Mycket kan man säga om Neneh Cherry, men att kalla henne one hit wonder är i bästa fall illa påläst eller ett exempel på slarvigt redaktörskap. Oavsett vilket är det direkt felaktigt. Jag räknar med lätthet till fyra solklara hits i hennes katalog:

  • Buffalo Stance
  • Manchild
  • Kisses On The Wind
  • 7 Seconds

Samtliga har legat topp tio i flera länder. 7 Seconds är dessutom hennes största hit, må vara att det är en duett med Youssou N’Dour och att hans namn stod först på singeln.

Neneh har dessutom serverat världen ytterligare en handfull låtar som nått hyfsade framgångar (topp 40-placeringar).

Men visst, i Sverige har hon enligt Wikipedia bara en listplacering med Buffalo Stance.

Jag ska också ge Annah Björk att hon i slutet av artikeln vänder på steken och konstaterar:

Rent tekniskt är Neneh Cherry inte ett äkta one hit wonder.

Att det kanske snarare handlar om att Buffalo Stance är så stilbildande att den alltid måste nämnas i samma andetag som Neneh Cherry.

Då landar jag med andra ord i att det främst handlar om slappt redaktörskap. Låt inte en artikel hängas upp på en tes som bevisligen inte håller. Texten hade blivit bättre utan.

Hur som helst resulterade mitt ras i att jag satte ihop en liten spotifylista med Neneh Cherrys största hits (och en låt från nya fina melankoliska Blank Project). Som en liten påminnelse till mig och andra.

Ps. Neneh Cherrys bästa album är fortfarande The Cherry Thing. Det är en verklig game changer.

Bonus!
Grymma I’ve Got You Under My Skin (topp 25 i minst fem länder) finns inte på Spotify, men videon finns så klart på YouTube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.