Årets album 2020

Det är väl ingen idé att fundera längre? Årets album 2020. Första platsen stod länge mellan två album, men till slut var det ändå ingen tvekan om vilken skiva som gjort mitt 2020. Finns ingen anledning att hålla på det längre än nödvändigt. Vi tar det från toppen till botten på tio i topp.

 1. Run The Jewels RTJ4
  Jag har försökt förut, men inte riktigt hittat in i Run The Jewels. Men med RTJ4 träffade de rakt på min musikaliska nerv med en slägga. Sen åkte jag fram och tillbaka genom katalogen och blev rikligt belönad. Hiphop som lyckas med konststycket att titta bakåt och framåt samtidigt. Missa inte Mats Nileskärs fantastiska program om Run The Jewels och fortsätt sen med Rick Rubins möte med El-P och Killer Mike. Allt är obligatorisk lyssning.
 2. Thundercat It Is What It Is
  Supermjuk soulfunk med magisk bas (så klart) och nog med musikaliska utmaningar för att hålla både kropp och själ sysselsatt. Men här finns också relativt lättuggade låtar som borde kunna nå fler än oss som redan underkastat oss Dunderkatten. Eller vad vet jag. Jag har ingen objektivitet när det gäller det här. Känner bara kärlek och tacksamhet för musiken.
 3. Tank and the Bangas Friend Goals
  Ingen hade samma coolness som Tarriona ”Tank” Ball från New Orleans 2020. En sån närvaro bakom mikrofonen att jag aldrig vill sluta lyssna. Funkigt neosoulsväng med smuts och starka färger i mixen; Nawlinz. Tekniskt sett kanske det här är en EP, men vem bryr sig om sådana detaljer? 2020 var EP:ns år.
 4. Kamasi Washington, Robert Glasper, Terrace Martin och 9th Wonder Dinner Party
  Såg till min förvåning att någon kallade den här skivan för tråkig på Twitter och att flera personer vars musiktycke jag ofta har respekt för klickade på gilla. Jag har nog inte riktigt återhämtat mig än. I min bok är det här utmärkt souljazzfunk med lätt hiphopanstrykning. Skyll er själva om ni inte gillar låtar som Sleepless Nights och Freeze Tag. Vad finns att inte gilla där?
 5. Natalie Gardiner 4, 5, 6
  Att Natalie Gardiner helt utan förvarning kom tillbaka i form av tre EP-släpp var en av årets finaste överraskningar. Mycket glad att hon dessutom klarade att hålla samma höga nivå som förr. Har du missat finns 13 låtar och 47 minuter utmärkt soul att dyka ner i.
 6. Tony Allen och Hugh Masekela Rejoice
  Innan Tony Allen lämnade jordelivet hann han slutföra och släppa albumet han spelade in tillsammans med Hugh Masekela. Det är verkligen ett fantastiskt slut för en svårtoppad karriär. Afrobeat är livets rytm.
 7. Jyoti Mama, You Can Bet!
  Som Jyoti är Georgia Anne Muldrows musik mer organisk och mer jazz. Hennes röst är lika förtrollande som vanligt. Det var väl aldrig ens nån fråga om jag skulle gilla eller inte, mer hur mycket. Svaret blev: väldigt mycket! Missa inte.
 8. Jay Electronica A Written Testimony
  Den här skivan har vi väntat på ett tag… Så klart omöjligt att leva upp till alla förväntningar som byggts upp under åren. Ändå imponerande att nästan göra det. Årets näst bästa hiphop. Kul också att Jay-Z fick återvända till sin roll som sidekick utan större credit. Det var ett tag sen.
 9. The Budos Band Long in the Tooth
  Elva nya korta och effektiva domedagsfunklåtar med världens fetaste blås, tjockaste gitarrsträngar och bas och trummor att dö för. Vinst varje gång! Älskar Budos Band.
 10. Khruangbin Mordechai
  Årets kritiker-crossover? Jag har sett Khruangbin på fler årsbästalistor än löss i en sjuårings hår. Alla gillar Khruangbin i år (förutom de som gillat dem länge, de tycker att det var bättre förr). Jag hittade dem via mötet med Leon BridgesTexas Sun-ep:n i början av 2020. C-side tycker jag fortfarande är deras bästa låt, men jag tyckte väldigt mycket om den här småflummiga ökentrippen också. Borde väl lyssna bakåt också antar jag?

Sist men inte minst, varsågoda för all musiken i en praktisk spotifylista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.