115. Isaac Hayes – Hot Buttered Soul

Isaac Hayes alltså. Svår att inte älska. I min bok självklar på listor över de 100 viktigaste soulartisterna. Att sen välja ett album, det är inte lika lätt. Där är det lite… spretigt? Att han på sina album ofta låtit låtarna sprida ut sig över både tio, femton och som här nästan tjugo minuter gör albumen lite… speciella.

Jag älskar Walk on by som inleder Hot Buttered Soul lika mycket som alla ni andra, men är ändå tveksam till att det här är albumet ur Hayes katalog jag skulle ta med mig till en öde ö. Helst skulle jag vilja smyga ner en samling, men det är tydligen inte comme il faut när en skapar listor. (Om du tillåter dig själv en samling det finns det många att välja på. Fokusera på någon med tyngdpunkt på material från åren på Stax, 1969-1973.) Och köp allt du hittar i tiokronorsbackarna, det är en bra regel.

Så vad skulle jag välja om jag underkastade mig den gamla ett album-regeln då? Shaft så klart! Det är ett album som har mer soul än det mesta. Med en nitton och en halv minut lång version av Do Your Thing på vinylskivornas fjärde och sista sida ett perfekt exempel på Hayes episka sida. Av någon anledning finns inte Shaft på Spotify, men då har vi som vanligt YouTube att vända oss till.

Men visst, Hot Buttered Soul är inget dåligt val.

Bonus! En liten bit av Shaft-soundtracket som spotifylista!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.