Thank God It’s Funken Friday – Vol. 6 (The Latin Kings tio bästa)

Gatuslang langade ut ett specialavsnitt där Mr. Gatuslang (Pontus Gustavsson) och Adam Kanyama listade sina tio respektive favoritlåtar med The Latin Kings. Avsnittet innehöll också en utmaning/uppmaning till andra att göra sitt eget urval. Det gick så klart inte att stå emot.

Visst finns det ytterligare tiotalet låtar jag skulle kunnat plocka med, men just idag känns det så här, The Latin Kings tio bästa låtar enligt yours truly.

10. Välkommen till förorten
Titelspåret från debutalbumet är deras It was a Good Day. En minidokumentär om livet i förorten på fyra och en halv minut.

9. Rötter
En personlig favorit som fått alldeles för lite kärlek. Innehåller en ovanligt rejäl bit Chepe, bara en sån sak. Älskar det löjliga och glada pianot. Älskar!

8. De e knas
Jag minns hur orolig jag var när jag skulle få höra första singeln från tredje albumet, Mitt kvarter, för första gången. Skulle de leverera igen? Klart de skulle. Den låt som starkast knyter an till mästerverket I skuggan av betongen.

7. Hundår
Bästa låten, i viss konkurrens med Mixa zuten, från sista albumet ÒmertaHåkan Hellström lägger en perfekt refräng.

6. Botkyrka stylee
Basgången! Mer Chepe bredvid en Dogge som levererar guld och dessutom en gästvers från Azzan Jack. Vad kan jag säga? Klassiker.

5. Snubben trodde han va cool för han hade en pistol
Det går ju inte att lista TLK:s tio bästa utan att ha med Snubben. Å andra sidan har de lika självklart släppt bättre låtar senare. Hur mycket jag än prenumererar på sanningen bakom orden ”första demon, första riffet”.

Jag köpte den här cd-singeln i ett tält på Hultsfredsfestivalen. Det var allt de hade släppt då. Minns inte om jag sett Erikas klassiska sågning i ZTV redan eller om den kom senare? Förmodligen var det redan då de spelade i ett alldeles för litet tält som jag inte lyckades trycka mig in i. För inte var väl albumet släppt det året?

4. Blend dom
Vilken grupp som helst skulle vara stolt över att langa ut en sån här smällkaramell. En låt så stor och stark att den skulle kunna döda en hel karriär. En dansgolvsbomb med Daddy Boastin’ i förarsätet. Kärlek och respekt!

3. Passa micken
När andra albumet släpptes bodde jag i USA. Honolulu närmare bestämt. Att I skuggan av betongen framkallar bilder av sol, intensiv grönska, klarblå himmel och palmer är jag förmodligen relativt ensam om. Fick albumet på en kassetten i ett brev från en vän hemma i Sverige. Det blev mitt soundtrack till färderna med shuttle bus mellan centrum och norra sidan. Passa micken var första låten, det kan jag aldrig radera. Tänker av naturliga titelskäl alltid på Beastie Boys och Pass the Mic när jag hör den. Visst finns det någon sorts släktskap?

2. Kompisar från förr
Den dystraste biten från första albumet. Älskar det blåa blåset. Älskar Daddy Boastin’. Älskar Dogges text. Den låt som håller överlägset bäst från debuten. En magisk liten låt.

1. Borta i tankar
Inget TLK spelade in kan mäta sig med den här. En direkt svinkonstig låt att ha som soundtrack till ett liv på en paradisö, men så är det. Extra bra passade den om den råkade dyka upp när regnet strilade mot minibussen samtidigt som jag nådde Oahus krön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.