Vem är William Onyeabor?

En av förra årets allra finaste återutgåvor var den som samlade ett urval av William Onyeabors låtar under titeln Who Is William Onyeabor? För några dagar sen landade en liten dokumentär om Onyeabor på YouTube. Den sprider kanske inte så mycket nytt ljus runt mysteriet som är Onyeabor, men det är ändå en väl investerade halvtimme. Efter att ha lyssnat på människor som funnit i hans närhet och andra som gjort sitt bästa för att få kontakt med honom vet jag om möjligt mindre än innan.

Onyeabors elektroniska 70- och 80-talsfunk är verkligen av ett alldeles eget slag. Även om musiken påminner om mycket av den fantastiska musik som kom från Nigeria under den här tidsperioden står den samtidigt på helt egna ben. Ingen annan förlitade sig så tungt på elektronik och synthar som Onyeabor. Där den nigerianska funken traditionellt är stökigt organisk svänger Onyeabor med helt andra medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.