Fly Girls of Sweden 2013

Det känns på något vis rätt att langa ut den här dagen efter Fittstim. Men den här spellistan är egentligen inte en reaktion på det programmet. Fröet såddes redan när Annah Björk skrev om kvinnor i svensk hiphop i Fokus.

Jag tyckte att artikeln hade sina poänger. Samtidigt som den inte lyckades skrapa djupare än ytan. Det var namnen vi alla kände igen och inte så mycket mer.

I samma veva hittade jag samlingen Fly Girls och funderade på om det skulle gå att sätta samman en svensk motsvarighet. Det gick så där. Det är tyvärr så att det går 50 snubbar på varje tjej inom svensk rap. Visst finns det någon handfull värda att lyfta igen, men för få för att det ska bli tillräckligt intressant.

Åtminstone fram till 2013. Jag lyckades, med nån försiktig tänjning, sno ihop en spotifylista med 13 riktigt bra spår från kvinnliga svenska rapröster. Det är en imponerande stilmässigt bredd i mixen. Många av dem lovar dessutom nytt och stort för 2014.

Är det i år det äntligen händer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.